Amarg, difícil, inútil…

Fa poc, al calendari del 2012 dels socialistes de Gelida, hi vaig descobrir una fotografia que em va despertar la curiositat. La foto estava presa, més o menys, des del pont de Sant Miquel i enfocant cap a l’Església. S’hi podia veure com el carrer del doctor Galès tenia ben poques cases, encara només al costat de sota del carrer del Sol, mentre al costat del torrent de Sant Miquel només hi havia horts i bardisses. La fotografia devia ser feta als anys 40 o 50, més o menys.

Document escanejatPerò el que em va cridar més l’atenció no va ser res de tot això. I és que al mur de cal Faló s’hi veia com una frase escrita amb lletres enormes que em va intrigar. La fotografia no tenia prou resolució com perquè es pogués llegir bé, però els meus pares recordaven perfectament què hi posava. La frase en qüestió deia “Todo es amargo y difícil, però no serà inútil”, una frase de José Antonio Primo de Rivera. Es veu que, acabada la guerra, las autoridades van ordenar escriure aquesta frase pertot arreu, a tots els pobles, i a la fantàstica paret de cal Faló li va tocar un d’aquests “premis”. A més de recordar qui havia guanyat la Guerra Civil, sembla clar que el que es pretenia era donar certa esperança a la gent i que, malgrat les penúries que passaven durant la postguerra, tot era a fi de bé i arribaria un dia en què es riurien de tot plegat. Amb il·lusió, és clar.

Coneguda l’oratòria del dictador, és comprensible que Franco preferís estampar a les parets cites del José Antonio abans que les seves pròpies. Sigui com sigui, un cop coneguda, no he pogut deixar de relacionar la frase i el moment en què va ser escrita -a les parets, s’entén- amb el moment que vivim i les frases que anem sentint per aquí i per allà. Perquè estem vivint temps de penúria, temps en què se’ns demana que ens estrenyem el cinturó, que siguem valentes i perseverants i, sobretot, que no perdem la il·lusió. La il·lusió en què, preguntaria jo.

Tot plegat serà amarg i difícil, però no serà inútil. De fet, segurament no serà inútil del tot. Algú en traurà un bon pessic de tota aquesta amargor i dificultat, d’això en podem estar segures. Perquè, per més amargor nostra i sense massa dificultat seva, la crisi econòmica és la coartada perfecta. En pocs anys s’han ventilat el poc estat del benestar que havíem tingut. La diferència fonamental amb Europa és que, aquí, ja en teníem ben poc i se l’han ventilat en un “plis”. Perquè no és Espanya, que també, ni és Catalunya, que també. És Europa sencera la que s’ha banyat en les aigües sagrades del neoliberalisme. L’intocable, l’únic sistema possible, ja sabeu…

I la cosa és que aquest bàlsam miraculós que gaudim els catalans, allò que ens fa passar pel viacrucis amb més o menys alegria, aquesta independència que molts ja veuen en l’horitzó, porta el segell neoliberal marcat amb foc. És a dir, que ens podran fotre la sanitat pública, l’educació o les pensions, però com que ho faran una colla de neoliberals d’aquí, com que ens robaran a la cara però en català, no farà tant de mal. Només espero que les quatre barres no ens ennuvolin massa l’enteniment i que sapiguem bastir un país al voltant de la justícia social, si és que arriba el dia en què en bastim algun, de país.

Total, que amb tants despropòsits i disbarats com ens bombardegen últimament, ara que estem a l’estiu i que encara costen més de suportar, potser ja ens mereixem poder viure uns quants dies de gresca a Gelida. Aquesta festa major hem de ser capaces de deixar una mica de banda tanta amargor i tanta dificultat, ni que sigui per uns dies. Ni que sigui per portar la contrària al José Antonio i fer-li veure que fer-ho tot una mica menys amarg i menys difícil pot ser de les coses més útils que podem fer!

Tot i que potser no volia dir ben bé això ell…

En fi, tant és!

Que tingueu una bona festa major!

[Article publicat al Programa de Festa Major 2013 de Gelida]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s