Fugir endavant

Potser abans no m’hi havia fixat, però últimament trobo que està fent fortuna l’expressió aquesta de “fugir endavant”. Només cal fer una cerca a internet, o escoltar alguna tertúlia, per comprovar que tota mena de polítics i tertulians critiquen tota mena d’actituds adversàries dient-ne que són “fugides endavant”. Quan una expressió fa fortuna és quan tothom la fa servir, això deu passar aquí i a la Xina popular.

Però què vol dir exactament “fugir endavant”? Si fem un anàlisi “patillero” veurem que “fugir” significa escapar o allunyar-se ràpidament d’un perill imminent. “Endavant” indica la direcció de la part anterior o de la cara d’una persona, animal o cosa. Per tant, si fugim endavant el que estem fent és allunyar-nos d’un perill a tota velocitat en la direcció que ja marca la nostra cara. Fugim, doncs, sense canviar la direcció.

Tots sabem que els camins del que ha de venir són sempre desconeguts. Tot i això, seguir per un camí que fins ara ha estat segur hauria de ser el més raonable. En canvi, seguir endavant per un camí que ja ens ha demostrat ser perillós és, com a mínim, temerari. Si a sobre ho fem a tota velocitat, podem dir que fugir endavant és un autèntic suïcidi.

Però això de la fugida endavant no és exclusiva de tronats discursos de tertulians o polítics. O és que no és el mateix sistema on (mal)vivim una veritable i constant fugida endavant? És a dir, sabem que els recursos naturals no són eterns i que caldria (almenys!) frenar-ne l’explotació, però seguim fugint endavant. Sabem que perquè hi hagi una petita part del món que viu bé cal mantenir una gran part del món en la misèria, però seguim fugint endavant. Quants exemples més podríem posar?

La fugida endavant és el nostre pa de cada dia. Fugim endavant de manera sostinguda. Fugim endavant més enllà de les nostres possibilitats. Alguns ho fan de forma desitjada, altres de forma consentida; altres ho fan arrossegats de forma salvatge i altres ni tant sols saben que fugen. Però seguim fugint endavant.

I fugir endavant és un suïcidi. El capitalisme és un suïcidi. Tot el que no sigui aturar-se i canviar el rumb és un suïcidi.

[Article publicat a la revista autogestionada laGralla.G, desembre del 2014]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s